Blogartikel

Ontslag tijdens Corona?

Wenst uw werkgever te beëindigen tijdens of vanwege de coronacrisis?

Het ministerie van Sociale Zaken heeft nou juist vergaande noodmaatregelen getroffen om ondernemers te ondersteunen en banen en inkomens van werknemers te beschermen. De “Noodmaatregel overbrugging voor werkgelegenheid” (NOW) komt werkgevers met omzetverlies vanaf 1 maart 2020 22,5% tot 90% tegemoet in de loonsom. Voorwaarde is wel dat de werkgever geen werknemers gaat ontslaan. Aanvragen voor een ontslagvergunning kan wel maar wordt door een soort boete gevolgd.

Werkgevers hebben hier vaak nog weinig vertrouwen in en zien hun omzet kelderen. Zij gaan toch over tot ontslag met verwijzing naar de ongekende corona crises. Zie bijvoorbeeld de berichten over KLM.
Maar ontslag kan -ook in de coronacrises! – alleen wanneer er een goede reden voor is en dat is deze crises niet zonder meer. Dat de werkgever in het personeelsbestand wil snijden is begrijpelijk maar toch niet makkelijk te realiseren.

Als werknemer moet u dus zeker niet een vaststellingsovereenkomst (‘vso’) tekenen, al lijkt de uitleg van werkgever nog zo logisch. Zou de werkgever het aan de kantonrechter of het UWV voorleggen dat is de kans heel groot dat zo’n verzoek wordt afgewezen. Zeker als die werkgever geen gebruik zou maken van de steunmaatregel ‘NOW. Het is maar zeer de vraag of enkele maanden vraaguitval onder deze omstandigheden wel meteen ontslag op economische gronden kan verantwoorden. Ik verwacht dat werkgevers in deze omstandigheden meer verlies zullen moeten incasseren dan eerder het geval was.
Kortom: zowel de rechter als het UWV zullen ontslagaanvragen van werkgevers kritischer bekijken dan anders omdat het belang voor iedereen is dat de maatschappij zoveel mogelijk doordraait.

Advies aan werknemers: teken alleen een beëindigingsovereenkomst als u zich hebt laten adviseren of het juridisch wel hout snijdt (en de vergoeding uw belang dekt).

Er zijn nu veel onzekerheden en de kans op een recessie en werkeloosheid volgend op de coronacrisis is groot. Ook hebt u belang bij uitstel, iedere maand dat u nog betaald wordt is er één en het herstel is dan weer dichterbij. En nogmaals, het is juridisch nog niet zo makkelijk u te ontslaan. Kortom: wees voorzichtig hoe overtuigend het verhaal ook lijkt. U loopt helaas meer risico dan in normale tijden dat u langdurig in WW en later bijstand terecht komt!

Telefonisch advies, meer overzicht binnen één kwartier

Heeft u vragen over ontslag of overige corona gerelateerde vragen (verzoek loonoffer, vakantiedagen, werkomstandigheden etc)? Wij zijn graag bereid telefonisch mee te denken.

Aan een van onze advocaten legt u uw situatie kort uit, u krijgt dan meteen overzicht en ons eerste juridisch advies, kosteloos. U zult zien, dat geeft meteen rust. Wij weten of we meteen actie moeten ondernemen of dat het nog even kan wachten en weten de weg in zaken waar u misschien van wakker ligt.

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op, of bel direct naar 071-5164888 of 06 17335515!