Schorsing

Schorsing

Een schorsing komt vaak als een donderslag bij heldere hemel. Het voelt als een klap in uw gezicht. Van het ene op het andere moment persona non-grata bij de organisatie die u jarenlang trouw heeftgediend. Jouw reputatie loopt schade op als collega’s denken ‘waar rook is, is vuur’. De spanning en onzekerheid zijn groot net als de ongerustheid thuis, want schorsing is meestal een voorstadium van ontslag. 

Reageer altijd bij schorsing

Na schriftelijk bezwaar, wanneer u het niet eens bent met zo’n disciplinaire maatregel, kunt u in een kort geding om ‘wedertewerkstelling’ vragen. Betekent dat een dure procedure? Nee, meestal wordt dat geschikt voordat u bij de rechter terechtkomt. Bij een schikking – veruit de meeste arbeidszaken worden geschikt – leggen wij de ook bij de werkgever. Schriftelijk bezwaar maken en het verder afwachten is te overwegen, maar dat u uit uw werk wordt gezet wordt dan een voldongen feit. Reageer dus altijd. 

Overleg telefonisch met ons, dat eerste advies is kosteloos. Doet u niets, dan lijkt het toch of u de schorsing en de beschuldigingen accepteert. 

Werkgever heeft mij tijdens de schorsing gevraagd een vaststellingsovereenkomst te tekenen? Is het een goed idee die te tekenen?

Bent u zojuist vrijstelt van werk en naar huis gestuurd met een vaststellingsovereenkomst met daarin een aanbod? Het komt geregeld voor dat een werkgever deze tactiek kiest om een werknemer te ontslaan. Accepteert u dat aanbod, dan doet u uzelf flink tekort. De ontslagvergoeding moet meestal ruim hoger zijn dan de in de wet genoemde ‘transitievergoeding‘. De ontslagreden of ontslaggrond deugt heel vaak juridisch niet en dan onderhandelen wij een ruim hogere ontslagvergoeding

Wordt u vrijgesteld van het verrichten van werkzaamheden, dan komt er veel op u af. Er wordt immers opgelegd dat u niet meer mag werken. U voelt zich afgeserveerd en gekwetst en u denkt dat de band met collega’s en uw werk beschadigd is. Een troost is dat de rechter dat ook vaak zo ziet. Schorsen mag echt slechts bij uitzondering. Dus is het belangrijk dat u op korte termijn de juiste stappen zet. Laat direct bezwaar maken of maak zelf bezwaar en stel uw rechtspositie veilig. Overleg dan met een specialist zodat u rustig kan nadenken over wat u zelf wilt: bij uw werkgever blijven werken of ontslagen worden rekening houdend met uw voorwaarden. Teken de vaststellingsovereenkomst alleen als werkgever aan uw belangen voldoende tegemoet komt. De transitievergoeding is heel vaak minder dan waar u recht op heeft (omdat een geldige reden voor ontslag in de meeste gevallen ontbreekt). 

Dreiging met verlies uitkering?

Dat wordt vaak ingezet maar is meestel onzin, een loos dreigement. Dat is hoogstens zo goed als er goede reden is om ontslag op staande voet te geven en dan moet u wel erg in de fout zijn gegaan! 

Plan jouw gratis adviesgesprek in

Laat uw e-mailadres en telefoonnummer achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.