Ontslag

Ontslag bij reorganisatie

Kondigt werkgever aan dat uw functie vervalt door reorganisatie of door  bedrijfseconomische redenen? Veelal zal werkgever een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Stem niet zomaar in met zo’n aanbod. Zo’n eerste aanbod is vaak hetgeen waar u minimaal recht op heeft. Indien u en mogelijk uw collega’s niet instemmen met het verzoek, moet werkgever naar het UWV om toestemming te vragen voor het ontslag. Die wordt geweigerd als werkgever de bedrijfseconomische reden niet goed onderbouwd. Zonder deze toestemming mag werkgever niet ontslaan.

Sociaal plan

In het geval van een reorganisatie waarbij veel werknemers ontslagen worden hebben de werkgever en de vakbonden vaak een Sociaal Plan opgesteld. Soms wijkt de berekening van de ontslagvergoeding op grond van het Sociaal Plan af van de wettelijke regeling.

Als het Sociaal Plan goed is adviseren wij regelmatig ook om gewoon te tekenen. Dan heeft een procedure of onderhandeltraject geen zin.

Afspiegelen

Werknemers hebben bijzondere rechten bij reorganisaties. Zo moet de werkgever een bepaalde volgorde van ontslag hanteren en mogen bijvoorbeeld niet alleen de oude (en dure) werknemers ontslagen worden. Daarnaast moet de werkgever altijd kijken of er een andere functie bestaat voor een werknemer die op de ontslaglijst staat.

Heeft u te maken met een reorganisatie en hierbij juridische ondersteuning nodig?

Plan jouw gratis adviesgesprek in

Laat uw e-mailadres en telefoonnummer achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.