Overige

Concurrentiebeding

Denk daar goed over na, het beperkt u wel degelijk! Uw werkgever heeft er belang bij dat u de kennis en ervaring die u opdoet in zijn bedrijf niet inzet bij een bedrijf dat hem beconcurreert. Een concurrentiebeding opnemen in de arbeidsovereenkomst verhoogt de drempel voor een dergelijke overstap. Tegenover het belang van uw werkgever staat uw belang. Een concurrentiebeding beperkt immers uw bevoegdheid om in vrijheid een werkgever te kunnen kiezen en verhindert soms de carrièrestap die u wil maken.

Overstappen ondanks concurrentiebeding

Wilt u overstappen naar een werkgever en weet u niet of uw concurrentiebeding dit verbiedt? Laat u goed adviseren en voorkom dat u een boete verbeurt die afhankelijk van uw arbeidscontract kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

Toetsing

Een werknemer kan de rechter vragen om een concurrentiebeding te laten vernietigen of te matigen. Daarbij geldt dat het beding normaliter geldig is totdat u het met een procedure van tafel krijgt. Die drempel is hoog! Denk niet te licht over deze toetsing. In het recente verleden zijn er een groot aantal uitspraken gedaan waarin werknemers aan het beding gehouden werden en in een aantal gevallen ook hoge boetes verbeurden bij overtreding.

Bepaalde tijd?

Bent u na 1 januari 2015 een contract voor bepaalde tijd aangegaan? In dat geval is een concurrentiebeding alleen geldig wanneer daarbij een schriftelijke motivering van de werkgever is opgenomen. Qisolute toetst of die motivering in rechte standhoudt.

Qisolute Advocaten adviseert u over een concurrentiebeding in uw arbeidscontract. Wij verschaffen u inzicht in de mate waarin u gebonden bent aan het beding. Wij toetsen of het concurrentiebeding rechtsgeldig tot stand is gekomen en gaan na of uw werkgever u er in redelijkheid aan kan houden.  Indien nodig treden wij rechtstreeks met uw werkgever in contact om te onderhandelen onder welke voorwaarden hij u ontslaat uit de verplichting uw concurrentiebeding na te leven, of het bijvoorbeeld om te zetten in een relatiebeding. In overleg met u kunnen we besluiten een procedure te starten om het beding te vernietigen. 

Plan jouw gratis adviesgesprek in

Laat uw e-mailadres en telefoonnummer achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.