Ontslag

Help ik word ontslagen. Wat nu?

In de vijftien jaar sinds de oprichting van Qisolute Advocaten is deze vraag honderden keren aan onze advocaten gesteld. De spanning en onzekerheid bij een ontslag zijn groot. Als werknemer staat u tegenover een goed voorbereide werkgever die in veel gevallen vaker met het bijltje gehakt heeft. Veel dingen zijn onduidelijk. Mag werkgever mij zomaar ontslaan? Moet ik voorkomen bij de rechter? Hoe kan ik het beste reageren op een (venijnige) ontslagaanzegging? Is het wel verstandig een vaststellingsovereenkomst (vso) te tekenen?

Onze passie is werknemers bij te staan die te maken krijgen met een onzekere situatie als ontslag

In het geval dat wij u bijstaan heeft u opeens veel in te brengen tegen het ontslag, u staat stevig. Stevig in onderhandelingen waarin de meeste zaken (90-95%) worden afgerond. Waar nodig staan wij voor uw belang in een procedure. Wij adviseren een duidelijk stappenplan. Zo weet u waar u aan toe bent. Wij zorgen ten eerste voor een veel beter resultaat en ten tweede voor een betere nachtrust.

Qisolute is de specialist bij ontslag. Binnen 24 uur contact. In een eerste adviesgesprek beantwoorden wij uw prangende vragen en geven wij jou inzicht in uw mogelijkheden.

Hoe werkt ontslag? Kan werkgever de arbeidsovereenkomst zomaar beëindigen?

Nee, dat kan niet. Er is altijd toestemming nodig van het UWV of van de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te beëindigen (of van u zelf natuurlijk in een beëindigingsovereenkomst). De werkgever moet een stevige en redelijke grond voor ontslag hebben. Bijvoorbeeld al langer disfunctioneren, bedrijfseconomische redenen of een verstoorde arbeidsverhouding.

Zolang de rechter of het UWV geen toestemming geven voor ontslag bent u gewoon in dienst, heeft u recht op salaris en recht om naar uw werk te komen.

Moet ik naar de rechter? Dat wil ik helemaal niet!

Het goede nieuws is dat de rechter en het UWV er in meer dan 90% van de ontslagzaken niet aan te pas komen. Hoe komt dat?

De lat voor ontslag ligt hoog. In de afgelopen zes jaar werd bijvoorbeeld 60 % tot 87,5 % van de ontbindingsverzoeken met ‘disfunctioneren’ als reden afgewezen door de rechter. Werkgevers weten dit. Daarom proberen zij het bijna altijd onderling te regelen met een ontslag met wederzijds goedvinden door middel van een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst (vso). Dus, een vertrek met uw toestemming is vaak de enige mogelijkheid als een juridisch geldig ontslagdossier ontbreekt. Meestal ontbreekt dat, al zegt de werkgever wat anders!

Tegelijkertijd is een ontslag met wederzijds goedvinden ook voor de meeste werknemers een goede uitkomst. Na een ontslagaankondiging zijn de verhoudingen meestal slecht. U kan dan wel een procedure winnen waardoor u in dienst mag blijven, maar echt fijn werken is er zelden nog bij. Vertrekken met een goede regeling op zak door het sluiten van een vaststellingsovereenkomst is dan vaak een betere uitkomst. Professioneel onderhandelen levert dan vaak dubbel zo veel vergoeding op. Ook in deze situatie adviseren we om contact met ons op te nemen.

Plan jouw gratis adviesgesprek in

Laat uw e-mailadres en telefoonnummer achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.