Ontslag

Juridisch advies bij ontslag

Schakel bij ontslag altijd een jurist in om uw eigen positie beter te begrijpen en uw kansen op een betere uitkomst te vergroten.

Onderhandel bij ontslag altijd over een hogere ontslagvergoeding

U bent wellicht terughoudend om een advocaat in te schakelen “om de zaak niet te laten escaleren”. Bedenk daarbij wel dat uw werkgever al lang professioneel juridisch advies heeft ingewonnen voordat hij over ontslag begint. U staat dus alleen tegenover een goed voorbereide werkgever die meestal druk uitoefent om het gewenste resultaat (een snel en goedkoop ontslag) te bereiken. Daarin staat u veel sterker met goed arbeidsrechtelijke advies. De werkgever of afdeling personeelszaken zegt vaak “dit hoeft niet met advocaten”. Dat is makkelijk gezegd want de krachtsverhouding bij ontslag is en blijft dan uit balans. Die balans kunt u herstellen door een goede advocaat in te schakelen.

In een eerste adviesgesprek beoordeelt Qisolute snel wat in onderhandeling mogelijk is, doordat wij in goed overleg met u een stappenplan ontwikkelen dat gericht is op een optimaal resultaat. Als wij geen mogelijkheden zien, dan hoort u dat ook direct. Qisolute boekt sinds de oprichting in 2005 uitmuntende resultaten voor ontslagen werknemers, zie hiervoor de referenties.  Een verdubbeling van wat de werkgever aanbiedt is bepaald geen uitzondering.

Heb ik bij ontslag recht op een transitievergoeding?

Bij ontslag heeft u wettelijk recht op de transitievergoeding. Die bedraagt een derde maandsalaris per dienstjaar (aantal kalenderjaren dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd plus een evenredig deel voor een deel van een kalenderjaar). Bent u bijvoorbeeld tien jaar in dienst en verdient u per maand € 2.300,00 bruto, dan is de transitievergoeding 10/3 x € 2.300,00 = € 7.666,67.

Die ‘wettelijke vergoeding’ is alleen van toepassing als er een geldige ontslaggrond is. Dat is vaak niet het geval en dan kan een (veel) hogere vergoeding worden onderhandeld. Teken dus niet zomaar een vaststellingsovereenkomst, maar vraag advies! Teken zeker niet als in een vaststellingsovereenkomst geen of een te lage transitievergoeding staat. Teken niet, vraag kosteloos een eerste advies aan onze arbeidsrechtadvocaten

Kunnen werkgever en werknemer in een vaststellingsovereenkomst een ontslagvergoeding afspreken die hoger is dan de transitievergoeding?

De transitievergoeding is wettelijk het minimum dat werkgever moet betalen. Werkgever en werknemer mogen een ontslagvergoeding afspreken die hoger is dan de transitievergoeding.

Onderhandel bij ontslag altijd over een hogere ontslagvergoeding

De werkgever biedt vaak een vaststellingsovereenkomst aan en geeft maar een paar dagen de tijd om daarop te reageren. Zo ligt er druk op en veel mensen tekenen onder die druk. Maar in het eerste aanbod laat werkgever meestal niet het achterste van de tong zien. Ook kan u als werknemer niet beoordelen of er wel een juridisch geldende ontslagreden is!

In bijna alle gevallen is door middel van onderhandeling een veel hogere ontslagvergoeding mogelijk. Dat komt doordat werkgevers vaak geen sterk ontslagdossier hebben en geen zin hebben in procedures. Niet onderhandelen kost dus veel geld. Laat een vaststellingsovereenkomst daarom altijd nakijken een ervaren arbeidsrechtadvocaat.

Plan jouw gratis adviesgesprek in

Laat uw e-mailadres en telefoonnummer achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.