Ontslag

Ontslag nemen

Wilt u zelf uw arbeidsovereenkomst opzeggen? Let op, niet alle gevallen is dat mogelijk! Qisolute Advocaten adviseert u over de te nemen stappen bij het nemen van ontslag.

Te verrichten handelingen bij het nemen van ontslag

Het is mogelijk om zelf ontslag te nemen door een schriftelijk ontslag in te dienen bij uw werkgever. Vaak geldt voor de werknemer een opzegtermijn van een maand (kijk dat wel na in de arbeidsovereenkomst). Gedurende de opzegtermijn werkt u nog voor uw werkgever, daarna kan u eventueel starten met een nieuwe baan. Als u bijvoorbeeld op 14 maart opzegt, dan loopt de opzegtermijn van éé maand pas af op 30 april en dan bent u op 1 mei uit dienst. U zou dan per 1 mei kunnen starten in een nieuwe functie of in sommige gevallen WW kunnen aanvragen.

Als u zelf ontslag neemt heeft u geen recht op een WW-uitkering. In de ogen van het UWV bent u dan namelijk zelf verantwoordelijk voor de werkloosheid. Indien u direct een nieuwe baan heeft, hoeft u zich hierover natuurlijk geen zorgen te maken. Het is ook mogelijk om zelf ontslag op staande voet te nemen. Dit kan echter alleen als de reden daarvoor zo dringend is dat u daar echt niet meer kan werken en indien u dat meteen (onverwijld) doet. Het is aan te raden hierover van tevoren juridisch advies in te winnen, zodat een advocaat kan nagaan of het ontslag op staande voet stand zal houden.

Indien u eenmaal uw ontslag heeft ingediend is het meestal niet mogelijk om hierop terug te komen. Uitzondering kan zijn als u heel snel er op terugkomt of als werkgever had moeten begrijpen dat u de gevolgen van het ingediende ontslag niet heeft voorzien.

In een recent kort geding stond Qisolute een buitenlandse werknemer bij die door werkgever onder druk was gezet zelf zijn ontslag in te dienen. Deze werknemer had niet door dat hij daardoor zijn recht op WW verspeelde en ook geen ontslagvergoeding kreeg. Nadat de rechter beide partijen had aangehoord heeft hij ze de gang op gestuurd waar wij voor de werknemer alsnog een mooie beëindigingsregeling hebben bedongen.

Plan jouw gratis adviesgesprek in

Laat uw e-mailadres en telefoonnummer achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.