Vaststellingsovereenkomst

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel genaamd beëindigingsovereenkomst, is een overeenkomst tussen werknemer en werkgever waarin de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd zijn opgesteld. Dat heet een beëindiging met wederzijds goedvinden. In de vaststellingsovereenkomst staan (bijna) altijd afspraken over een ontslagvergoeding en de einddatum. Vaak staan er ook afspraken in over een vrijstelling per direct, al dan niet te betalen bonussen, verval van relatie- en of concurrentiebeding en een vergoeding voor de juridische kosten.

Mijn werkgever heeft mij een vaststellingsovereenkomst gegeven? Betekent dit dat ik ben ontslagen? Wat nu?

Als een werkgever een vaststellingsovereenkomst overhandigt komt dit voor veel werknemers als een schok. Opeens is er spanning en onzekerheid over de toekomst. Moet u inzetten op blijven bij een werkgever die u niet meer wilt of onderhandelen over een vertrekregeling? Daarnaast ligt er een ingewikkeld juridisch document en is er onduidelijkheid of uw rechten daarin goed zijn vastgelegd.

Werkgevers hebben zelden een sterk ontslagdossier. Niet onderhandelen kost veel geld. Bent u niet tevreden over de voorwaarden, dan kunt u ervoor kiezen de vaststellingsovereenkomst niet te tekenen.

Let op: dat werkgever een vaststellingsovereenkomst heeft overhandigd betekent niet dat u bent ontslagen. In bijna alle gevallen is in onderhandeling een veel betere regeling mogelijk.

Kan ik ook besluiten om niet akkoord te gaan?

Jazeker, het is nooit verplicht een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Als u de overeenkomst niet tekent blijft u gewoon in dienst. Onderhandel altijd. De werkgever laat nooit direct het achterste van zijn tong zien en met goed onderhandelen is een betere regeling altijd mogelijk.

Vaststellingsovereenkomst laten beoordelen?

Binnen 4 uur advies? U kan de voorgelegde vaststellingsovereenkomst insturen naar info@qisolute.nl. Qisolute toetst de vaststellingsovereenkomst en adviseert snel wat in onderhandeling mogelijk is. In overleg ontwikkelen wij een strategie hoe te komen tot een optimaal resultaat. Zien wij geen mogelijkheden dan zeggen wij dat ook eerlijk. Wij beoordelen uiteraard of de vaststellingsovereenkomst voldoet aan de formele vereisten zodat uw recht op WW wordt veiliggesteld.

Heeft u hulp of advies nodig bij het onderhandelen of opstellen van een vaststellingsovereenkomst? 

Plan jouw gratis adviesgesprek in

Laat uw e-mailadres en telefoonnummer achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.