Transitievergoeding

Bereken uw transitievergoeding

De berekening van de transitievergoeding is geregeld in de wet. Raadpleeg voor berekening van de transitievergoeding altijd een advocaat of jurist, nu de wetgeving met betrekking tot wat in de berekening wordt meegewogen erg complex is.

Hoogte transitievergoeding

De transitievergoeding bedraagt een derde maandsalaris per dienstjaar. Als een werknemer bijvoorbeeld tien jaar in dienst en per maand € 2.300,00 bruto verdient, dan is de transitievergoeding 10/3 x € 2.300,00 = € 7.666,67.

Dit betreft dus de wettelijke berekening. In veel gevallen is het echter mogelijk om een hogere vergoeding in de wacht te slepen door onderhandelingen. De maximale hoogte van een transitievergoeding in 2021 is € 81.000,00 of het jaarsalaris, als dat hoger is dan € 81.000,00, indien werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigd via het UWV of de kantonrechter. Een ontslagvergoeding kan in onderhandelingen echter hoger uitvallen. 

Wat moet ik doen als mijn werkgever mij een vaststellingsovereenkomst aanbiedt? Moet daar een transitievergoeding instaan?

De arbeidsovereenkomst eindigt in 90% van de gevallen met een vaststellingsovereenkomst, een zogenaamd ontslag met wederzijds goedvinden. Werkgever en werknemer kunnen samen afspreken dat geen transitievergoeding verschuldigd is. Ons advies aan werknemers is alleen te tekenen als minimaal de transitievergoeding aangeboden wordt. Die is immers ook verschuldigd als werkgever ontslaat via kantonrechter en UWV. De transitievergoeding is het absolute minimum en meestal is in onderhandeling een hoger bedrag mogelijk.

In die onderhandeling zal het eerste voorstel van werkgever vaak erg laag zijn. Ga nooit akkoord met dat voorstel en zeker niet als dat lager is dan de transitievergoeding. In onderhandeling kan bijna altijd een hogere vergoeding worden bereikt. Werkgevers hebben het ontslagdossier meestal niet op orde en zijn vaak bereid meer te betalen om een procedure te voorkomen en verder te gaan.

Moet ik belasting betalen over de transitievergoeding?

Ja, de transitievergoeding geldt als inkomen waarover je inkomensbelasting moet betalen (box 1). Je inkomen plus transitievergoeding wordt bij elkaar opgeteld. Bij een inkomen (+ transitievergoeding) van € 0 – € 68.507,00 bruto bedraagt het belastingpercentage 37,1%. Bij een inkomen (+ transitievergoeding) vanaf € 68.507,00 en hoger bedraagt het belastingpercentage 49,5%.

Fiscaal voordeel door middelen

Als een werknemer door de transitievergoeding in één jaar meer verdient dan normaal is het vaak aantrekkelijk gebruik te maken van middeling. Bij middeling telt de Belastingdienst de inkomens uit werk en woning van drie (3) aaneengesloten jaren bij elkaar op. De uitkomst wordt daarna gedeeld door drie (3). Over de uitkomst daarvan – het gemiddelde inkomen – wordt opnieuw belasting berekend. Let op: de belastingdienst doet dit niet automatisch. Je zal dat zelf aan moeten vragen.

Heb je vragen of hulp nodig bij het berekenen of onderhandelen over je transitievergoeding?

Plan jouw gratis adviesgesprek in

Laat uw e-mailadres en telefoonnummer achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.