Ontslag
Ontslag en transitievergoeding
Bij ontslag moet werkgever nagenoeg altijd minimaal de transitievergoeding aan werknemer betalen. Dit is een financiële compensatie die de werkgever betaalt aan de werknemer bij ontslag. Deze regeling is vastgesteld in het Nederlands recht.
Home » Werkgevers » Ontslag en transitievergoeding
Transitievergoeding bij ontslag
Indien u een werknemer ontslaat op basis van een redelijke grond, bent u minimaal de wettelijke transitievergoeding verschuldigd aan de werknemer. Dat is alleen anders als werknemer ernstig verwijtbaar gehandeld heeft. Op de pagina transitievergoeding (hyperlink) staat de berekening van de transitievergoeding.
Het staat partijen echter vrij om andere afspraken te maken over een beëindigingsvergoeding. In een vaststellingsovereenkomst kunt u dus een hogere of lagere vergoeding met de werknemer afspreken. Daarbij zal een werknemer normaliter een lagere vergoeding alleen accepteren als daar iets tegenover staat of als de werknemer zelf beseft dat hij of zij ernstig verwijtbaar gehandeld heeft.
Compensatie transitievergoeding
In sommige gevallen compenseert het UWV werkgevers voor het betalen van de transitievergoeding. Dit is bijvoorbeeld het geval indien een werkgever een zieke werknemer die na twee jaar ziekte uit dienst gaat een transitievergoeding betaalt. Wilt u meer weten over de regels omtrent compensatie, neem dan vooral contact op met ons!
Plan jouw gratis adviesgesprek in
- Direct contact met een specialist
- Binnen 4 uur jouw advies
- Altijd advies op maat
Laat uw e-mailadres en telefoonnummer achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.