Blogartikel

Verrichten van nevenwerkzaamheden is reden voor ontslag op staande voet

Op 13 september 2018 heeft de Rechtbank Limburg (ECLI:NL:RBLIM:2018:8708) bevestigd dat het verrichten van nevenwerkzaamheden reden kan zijn voor ontslag op staande voet.

Feiten

Werknemer was 21 jaar werkzaam in een onderneming die speelautomaten exploiteert, meest recent als rayonmanager. In 2013 heeft werknemer zijn eigen BV opgericht en in totaal vijf gigabyte aan klantenbestand van zijn werkgever naar zijn eigen persoonlijke directory gedownload. De door werknemer opgerichte BV is in de jaren daarna ook speelautomaten gaan exploiteren en heeft een aantal klanten van de werkgever overgenomen.

Als werkgever hier in 2018 achter komt wordt werknemer op staande voet ontslagen. Werknemer verzoek de rechter dat ontslag te vernietigen.

Kantonrechter: ontslag op staande voet in verband met nevenwerkzaamheden was rechtsgeldig en houdt stand

De kantonrechter oordeelt dat het handelen van werknemer ernstig verwijtbaar is en piekert er niet over het ontslag op staande voet te vernietigen. Van een goed werknemer mag verwacht worden dat hij geen concurrerende onderneming start of concurrerende werkzaamheden verricht. Ook een ontslagvergoeding, zo oordeelde de kantonrechter, was onder deze omstandigheden niet aan de orde.

Contact

Heeft u vragen over een dreigend ontslag of een andere vraag? Neem contact met ons op of vul ons formulier in voor een half uur kosteloos advies.