Kwaliteit heeft zijn prijs: ‘Rechtsbijstandverlener gaat concurrentie aan met de advocatuur’

Kwaliteit heeft zijn prijs: ‘Rechtsbijstandverlener gaat concurrentie aan met de advocatuur’

Het hoofdartikel in het FD van 14 oktober 2019 is: ‘Rechtsbijstandverlener gaat concurrentie aan met de advocatuur’. De SRK wil met het merk ‘Brandmeester’ juridische bijstand leveren voor een vaste prijs (in plaats van uurtarief). Dat lijkt vooral concurrentie voor de advocatuur. Feitelijk is dit bedreigend voor de cliënt die daarvoor kiest. Die kan vaak maar moeilijk de kwaliteit van de ene advocaat ten opzichte van de andere onderscheiden.

Vooral bij arbeidszaken ervaren wij steeds dat onze cliënten hun rechtsbijstandsverzekering wel hebben gebeld, maar daar geen kwaliteit vonden en geen stevige bijstand kregen. Het advies is vaak gericht op snelle afwikkeling: ‘Het voorstel in uw VSO is wel redelijk’, ‘accepteert u het niet dan loopt u risico dat u uw recht op WW verliest’, etc. Het wordt vaak gezegd, maar bijvoorbeeld het recht op WW verliezen is meestal geen echt risico.

Vaststellingsovereenkomst laten beoordelen door advocaat of rechtsbijstandverlener?

Via ons komt de vergoeding meestal dubbel of tot vier keer hoger uit dan de wettelijke transitievergoeding. De ontslaggrond die werkgevers geven deugt in de meerderheid van de gevallen waar een vaststellingsovereenkomst (VSO) wordt voorgelegd helemaal niet (of de aanpak is ernstig verwijtbaar). Dan is die transitievergoeding gewoon niet van toepassing. Een rechtsbijstandverlener adviseert vaak een VSO toch te tekenen. Ook wordt een VSO vaak al getekend aan het bureau bij personeelszaken, bang gemaakt met allerlei risico’s die juridisch gezien helemaal niet aan de orde zijn.

Rechtsbijstandverzekeraars gaan daar naar onze ervaring meestal niet met voldoende kennis en voldoende inzet tegenin. Ja, wij rekenen 160 tot 310 euro exclusief per uur, maar met ons advies wordt de vergoeding twee tot vier keer zo hoog. In 90% van de gevallen draagt werkgever ook onze kosten. Een procedure is zelden nodig. De werkgever komt tijdens onderhandelingen vaak met een veel beter bod. Er komt dan alsnog een nette regeling tot stand (waar de professionelere werkgevers overigens gewoon op rekenen).

Gaat SRK voor vaste bedragen bewerkelijke zaken behandelen? En ook nog goed? SRK kan dat alleen door te bezuinigen op de tijd of op de kwaliteit van de juristen. Rechtsbijstandverzekeraars doen dat vaak allebei. Bedenk dat bij een verzekeringsmaatschappij de bestede tijd ‘schade’ is, terwijl het bij ons inkomsten zijn. Lastige en emotionele arbeidszaken zijn niet opeens makkelijk op te lossen als dat voor een vast bedrag gaat!

Contact

Hebt u vragen? Bel ons of vul ons gratis formulier in voor een halfuur kosteloos advies.