Het vaste advocatenkantoor in horecarecht

Horecarecht

Horecarecht

U als horecaondernemer heeft, naast goed ondernemerschap, waarschijnlijk als belangrijkste doel voor ogen uw gasten onbezorgd te laten genieten. Wij zien in de praktijk vaak dat daardoor de dag dagelijkse zaken omtrent horecarecht onder belicht blijven. Dat kan vervelende gevolgen hebben (1). Ook wordt niet altijd stilgestaan bij de mogelijkheden die er zijn om de positie van het bedrijf te versterken. Bijvoorbeeld bij het naderend einde van een huurtermijn (2). Daarnaast kosten problemen met personeel soms onnodig energie. Energie die u ongetwijfeld liever aan andere zaken zou willen besteden (3).

Wij nemen uw zorgen op het gebied van horecarecht graag weg zodat u onbezorgd kunt doen waar het wat u als horecaondernemer betreft om draait. Ook kijken we graag samen met u naar eventuele mogelijkheden uw bedrijf te optimaliseren of uit te breiden (4).

Bent u startende horecaondernemer? Ook dan staan wij u natuurlijk graag bij; een goed begin is immers het halve werk.

(1). Goed verzekerd; brandveiligheid gewaarborgd of toch niet?

Veel (horeca) ondernemers hebben zich goed verzekerd. Maar daar bent u er nog niet mee helaas. De gevolgen van het niet nakomen van verzekeringsvoorschriften kunnen desastreus zijn.

Zo is vaak een periodieke NEN-certificering van elektrische installaties vereist, zijn eisen gesteld aan de hoeveelheid (gecertificeerde) brandblusmiddelen en het materiaal van afvalemmers en over het reinigen en de controle van afzuiginstallaties. Heeft u in de agenda genoteerd wanneer welke certificering of controle moet worden verricht? Een verzekeringscheck is heel belangrijk en ook daar kunnen wij bij helpen. Op deze manier bent u verzekerd een optimale dekking op het gebied van horecarecht.

(2). Huurprijsverhoging of einde huurtermijn; what’s in it for me?

Maak goed gebruik van (her)onderhandelingen bij naderend einde huurtermijn of aankomende huurprijsverhoging!

Wanneer u wordt geconfronteerd met marktconforme huuraanpassing of einde looptijd van het huurcontract is het belangrijk uw eigen belang goed uit te onderhalen. De verhuurder heeft met name belang bij het verhogen en zeker stellen van zijn rendement, maar waar heeft u behoefte aan? Bij die onderhandelingen zou u het bijvoorbeeld kunnen hebben over het verruimen/ veranderen van de afgesproken bestemming van het gehuurde, wijziging van de servicekosten, gebruik van parkeerplaatsen of huur van extra vierkante meters. Ook kunnen concrete afspraken worden gemaakt over te plegen groot onderhoud waar u al tijden op wacht. Al deze afspraken zijn op te nemen in een aanvulling op de oude of in een nieuwe huurovereenkomst. Wij helpen u daar graag bij.

(3). Hard werken in de Horeca: overuren horen er nou eenmaal bij!

Maar weet u dat ze desondanks wel uit moeten worden betaald?

En heb u in bepaalde seizoenen ook meer behoefte aan personeel dan in andere? Wij hebben ervaring in arbeidscontracten in de horeca. Graag checken we de door u gebruikte contracten en geven we tips hoe daar in de toekomst vorm aan te geven op een manier die het beste bij uw bedrijfsvoering past.

(4). Een nieuw terras bij uw restaurant, of een bestaand terras uitbreiden?

Het is belangrijk dat u zich tevoren goed op de wettelijke mogelijkheden oriënteert. Welk beleid is ter plekke van toepassing en hoe kan de ruimte in dat beleid optimaal benut worden? Wie gaat de vergunningaanvraag toetsen? Naast het juridische is belangrijk al in kaart te brengen hoe de gevoeligheden zijn van direct omwonenden. Onze ervaring helpt om het zo aan te pakken dat voldoende aan hun belangen tegemoet wordt gekomen zonder dat dat u belemmert in uw eigen belang. Dat geldt zowel in de vergunningprocedure als daarna. Een goede buur is eerder geneigd bij vermeende overlast een oogje dicht te knijpen. En zo wordt het risico op vervelende handhavingskwesties beperkt.

Goede communicatie binnen het horecarecht is het halve werk en ook daar kunnen we u prima in bijstaan.

Jan Floris Holsteijn

Jan Floris Holsteijn

Advocaat & Mediator

Janfloris@qisolute.nl

06 - 50 66 71 29

Bastiaan Meijer

Bastiaan Meijer

Advocaat

Bastiaan@qisolute.nl

06 - 17 33 55 15

Senna Asbai

Senna Asbai

Juridisch medewerkster

Senna@qisolute.nl

Juliet van Dijk

Juliet van Dijk

Juridisch medewerkster

Juliet@qisolute.nl

 

Telefoonnummer kantoor: 071-516 48 88

Algemeen e-mailadres: info@qisolute.nl