De raadsels van de drakenkroon

De raadsels van de drakenkroon

In ons kantoor aan de Plantage te Leiden hangt deze met vrolijke kleuren gepimpte kroon, met rondom vier vervaarlijke draken met vurig rode tongen….. Hij staat op een oud familiefotootje – een ‘kiekje’ heette dat toen – van toen ik er nog niet was, zo rond het jaar 1953! Ons gezin woonde toen in Almaar en de ijzeren kroon was nog stemmig zwart.

Raadsel 1:Waar kwam die kroon vandaan?

Voor wat voor een huis was die ooit gekocht of gemaakt? Er horen namelijk nog vier ijzeren stangen bij om de kroon op te hangen. Dat duidt erop dat de kamer waar die voorheen hing nog zo’n 80 cm hoger was dan de kamers in dit 100 jaar oude pand aan de Plantage zijn… dus ongeveer 4 meter 40 hoog! De beste gok is dan dat de kroon hing in huize ‘Snipperstrik’ in Rotterdam in de tijd dat de Titanic verging, de Russische spoorwegaandelen waardeloos werden en de ouders van mijn Oma in een ‘gewoon huis’ moesten gaan wonen.

Raadsel 2: Is die kroon ook zo vervaarlijk als dat die eruitziet?

Zwaar is die zeker en uitgerust met draken met scherpe vleugels en tongen, maar gevaarlijk? Toch wel, want rond 1963 hebben de draken een aanslag gepleegd op mijn (toen) zusje die rustig aan tafel zat toen de beesten met een doffe klap vlak naast haar hoofd neerkwamen. Ik heb de draken nu dan ook aan de ketting gelegd aan een heel stevige hoek in het plafond.

Raadsel 3: Hoe ging de kroon zijn nieuwe gepimpte leven in?

Ik vroeg mijn dochter Clara om de kroon te ‘restylen’. Zij deed inspiratie op door de cover van het tijdschrift Delicious te bestuderen. Daar stond een foto van een heerlijk toetje op, met aardbeiensaus, witte room en muntblaadjes op een bord met een gouden rand. En zie daar de kleuren voor onze kroon, met oog voor detail kregen de draken ook nog rode tongen!

U mag de kroon komen bekijken met arbeidsrechtelijk advies als kers op het toetje.

Contact

Heeft u een vraag over ontslag? Bel ons of vul ons formulier in voor een halfuur kosteloos juridisch advies.