Coronaspreekuur Qisolute Advocaten

Coronaspreekuur Qisolute Advocaten

NOW effectief per 1 april.

Vanochtend 31 maart 2020 om 10.00 uur heeft de minister van ZSNW, Wouter Koolmees, de tijdelijke noodmaatregel overbrugging ten behoeve van werkgelegenheid (NOW) gepubliceerd. De aanvragen kunnen vanaf 6 april 2020 worden ingediend.

 

Wij duiken daar vandaag meteen in om u te kunnen adviseren hoe de regeling werkt. Werkgevers moeten de loonsom opgeven om daar vervolgens tot 90 % van vergoed te kunnen krijgen. Dat is de moeite waard! De bedoeling is dat de werkgevers de lonen kunnen blijven betalen.

 

Bent u als werkgever verplicht die regeling te gebruiken? Wij denken dat het daar naar toe gaat als we de norm van goed werkgeverschap erop los laten. Het zal erop neer komen dat de rechter en het UWV bij de beoordeling van ontslagen zullen meewegen of van die regeling gebruik wordt gemaakt of is gemaakt. De regeling gebruiken maakt ontslaan tijdelijk onmogelijk (tenzij staande voet, onder meer) maar de regeling niet gebruiken zal zeker een rol spelen in toekomstige ontslagzaken.

 

Een beroep op de NOW kan niet worden gecombineerd met het aanvragen van een ontslagvergunning bij het UWV. Maar hoe zit het met ontslag in de proeftijd of bij al lopende reorganisaties? Welk loonbegrip wordt gehanteerd en wat geldt als maximum? Hoe werkt de regeling bij flexkrachten? Het salaris dat door een bv aan de eigen directeur-grootaandeelhouder wordt betaald blijkt niet onder de regeling te vallen, dat blijft ondernemersrisico!.

 

De Vereniging van Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) gaat met veel van haar leden vanavond in webinar-overleg, onder leiding van professor Evert Verhulp, met velen gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten. Dus morgen weten we meer en hebben we de regeling bestudeerd en op het hoogste niveau besproken en doorgelicht.

 

U bent dus welkom voor het coronaspreekuur van ons kantoor!

 

Contact

Heeft u een vraag over de gevolgen van de tijdelijke noodmaatregel overbrugging ten behoeve van werkgelegenheid (NOW)? Bel ons of vul ons formulier in voor een halfuur kosteloos juridisch advies.

 

Jan Floris Holsteijn

janfloris@qisolute.nl

06 – 50 66 71 29

 

Bastiaan Meijer

bastiaan@qisolute.nl

06 – 17 33 55 15