Een opmerkelijke uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden: verzwijgt de werknemer dat hij zicht op nieuw werk heeft voor ondertekening van een beëindigingsvergoeding, dan rechtvaardigt dat ontslag op staande voet!
Feiten en uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2019:6288)
Na gesprekken over het functioneren van werknemer meldt de werknemer zich ziek wegens burn-outklachten. In augustus 2018 hebben partijen op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de beëindiging van het dienstverband per 1 oktober 2018. De werknemer verklaart in de beëindigingsovereenkomst dat hij geen zicht heeft op ander werk en geen ander werk heeft aanvaard ten tijde van ondertekening van deze overeenkomst.
Op 3 september 2018 bevestigt de advocaat van werknemer dat partijen volledige overeenstemming hebben bereikt. Diezelfde dag hoort werkgever dat werknemer al sinds medio augustus werkzaam is voor een nieuwe werkgever. Bij brief van 11 september 2018 wordt de beëindigingsovereenkomst herroepen en wordt werknemer op staande voet ontslagen.
Werknemer verzet zich tegen het ontslag op staande voet. Tevergeefs, de kantonrechter en het Hof geven werknemer ongelijk. Die is de vergoeding van € 30.000,– daarmee kwijt. Het argument de werknemer bij zijn nieuwe werkgever alleen een korte snuffelstage zou hebben gelopen houdt ook geen stand.
Onze praktijk
Ontslag op staande voet houdt in de praktijk vaak geen stand, maar het is in zware gevallen inzetbaar. Sinds 2015 is het echter voor werkgever risicovol: vecht werknemer het met succes aan maar accepteert hij de opzegging dan zijn alsnog transitievergoeding én opzegtermijn én billijke vergoeding verschuldigd.
Een ‘zwak’ ontslag op staande voet geeft dan de werknemer een potentieel heel goede onderhandelingspositie.
Hebt u vragen hierover, vul ons formulier in of bel ons voor een halfuur kosteloos advies.